23 maart 2007

Digitale camera flitsers

In dit deel zal ik wat vertellen over camera flitsers. Som is een ingebouwde flitser voldoende, maar als je veel foto's 's avonds maakt of in het donker is het verstandig om een goede flitser aan te schaffen.

1. Ingebouwde flitser
Veel camera's maken gebruik van een ingebouwde flitser die op of naast de lens gepositioneerd is. Deze flitsers zijn niet erg krachtig en kunnen in bepaalde omstandigheden niet het gewenste resultaat behalen. Door dat de flitsers dicht op de lens zitten geeft het nogal een vlakke verlichting. Ze zijn wel goed voor het invulflitsen.

2. Losse flitsers
De meeste spiegelreflex camera's beschikken over een flitsschoen boven op de standaard flitser. Hier kan een flitser op gemonteerd worden.
Losse flitsers zijn krachtiger en bieden meer mogelijkheden. Zo kan je bij te veel licht de flitskop naarboven richten zodat het licht indirect is en dus een ander beeld oplevert.

3. Flitsers op afstand
Een goede oplossing is om een flitser op een statief te zetten. Deze geeft voldoende licht tijdens fotograferen en kan interessante foto's opleveren. Het is natuurlijk wel extra werk om het statief te verplaatsen.

4. Ringflitser
Een ringflitser is een speciaal soort flitser die niet op de flitsschoen wordt gemonteerd, maar op de lens zelf. Het wordt vaak gebruikt bij macro fotografie en portretfotografie. Het geeft schaduwvrije licht.

5. Waar let je op bij een flitser?
Je op de kracht van de flitser letten, hoe meer kracht je flitser heeft hoe meer controle je hebt over de omegving.
Als je wil dat de camera de juiste instelling voor je flitser berekent, neem dan een dedicated flitser. Deze kan communiseren met je camera en zorgt ervoor dat je niet zelf elke keer de flitser moet instellen.
Bij fotograferen van omgevingen waar snel iets verandert moet je even rekening houden met de oplaad tijd van je flitser. Hoe snel de flitser oplaadt hoe meer foto's je in de zelfde tijd kunt maken.

Geen opmerkingen: