20 december 2006

De opname - spiegelreflex 5

Ook dit stukje gaat weer over lenzen voor spiegelreflex camera's. Dit keer behandel ik de asferische lenzen, de maximale opening, perspectief, zonnekappen en macrolenzen.

27.Asferische lens-elementen (ALE)
Lenzen die ALE hebben, geven een beter beeldkwaliteit. Dat komt voornamelijk omdat deze lenzen coma (zekere afbeeldingsfout van een lens) en andere vertekeningen corrigeren. Vertekeningen treden voornamelijk op bij groothoeklenzen en een grote diafragma.

28.De maximale opening van lenzen
De maximale opening van lenzen bepaalt de controle over de belichting. Bij weinig licht zou je met een trage lenzen en een maximale opening, de juiste sluitertijd misschien niet kunnen instellen. Het kan ervoor zorgen dat je net geen scherp beeld of een bewegend object hebt kunnen vastleggen.
Ken je omgeving waarin je wilt fotograferen, voordat je een lens aanschaft die daar niet geschikt voor is.

29.Perspectief
Een lens dat een brandpuntsafstand van 50mm heeft maakt een beeld dat ongeveer overeen komt met het oog. Een groothoeklens maakt de afstand groter tussen objecten je kan dus meer inbeeld brengen. Telelenzen brengen juist objecten dichter bij.

30. Zonnekappen
Zonnevlekken in een foto ontstaan wanneer er zonlicht of een andere lichtbron op de lens valt en binnen het objectief gaat weerkaatsen. Zo'n zonnevlek heeft in een foto meerdere hoeken en is dus niet rond.




In de afbeelding hier onder is te zien hoe de er een zonnevlek ontstaat. De blauwe lijn staat voor het gewone licht dat wordt verwerkt in het beeld en de rode lijn is de weerkaatste licht die zorgt voor de zonnevlekken in de foto.
Vaak zorgt dit voor een ongewenst resultaat in een foto, maar soms is juist mooi om dit expres te doen.
Bron: Pinnipedia

31. Macrolenzen
Macro komt van het Griekse woord Makri wat letterlijk staat voor lang in maar wordt gebruikt als iets groots.
Met deze lenzen kunnen je van een elke centimeters hele grote foto's te maken. Neem bijvoorbeeld insecten en andere kleine dingen.
Macro lenzen zijn er met verschillende brandpuntsafstanden, meestal 50mm-200mm. De kwaliteit van de afbeeldingen is meestal zeer goed.

Geen opmerkingen: